Matglede og god helse, både ute og inne
Vi skal gi barna erfaringar med å lage mat frå grunnen av, både inne og ute, og la dei utforske ulike råvarer med alle sansar. Vi skal snakke om kroppen og kva han treng for å ha det bra, og leggje vekt på gode hygienerutinar i kvardagen. Vi vil skape matglede gjennom fellesskap, leik og nysgjerrig utforsking, og bidra til at barna får sunne matvanar og eit positivt forhold til eigen kropp. Vi skal lære at ulikskap har verdi, og at alle er gode nok slik som dei er.
Kvifor er sunn mat så viktig i barnehagealderen (1–6 år)?
-
Barna er i ein periode der både kroppen og hjernen veks raskt. Friske råvarer og eit variert kosthald er byggesteinar som gir energi, styrkjer immunforsvaret og bidreg til at barn får god konsentrasjon, læring og trivsel i kvardagen.
-
Sunn mat bidreg til å utvikle sansane – gjennom lukt, smak, konsistens og fargar – noko som òg er ein viktig del av den kognitive utviklinga.
-
Måltida skaper fellesskap og gir barna gode erfaringar med samarbeid, deling og språkleg utvikling.
-
Når barna får eit positivt forhold til mat og eigen kropp, legg vi grunnlaget for god sjølvkjensle og sunne livsstilsval vidare i livet.
-
Gjennom å vise at alle kroppar er ulike, men like verdifulle, lærer barna respekt, toleranse og glede over mangfaldet.
Kva vil vi gjere?
-
La barna vere aktive deltakarar i matlaginga – både ved å skjere grønsaker, røre i gryter, dekke på og servere.
-
Skape fellesskap rundt måltid, der alle opplever å vere inkludert og får oppgåver tilpassa alder og utvikling.
-
Løfte fram lokale mattradisjonar og bruke dei som inspirasjon i kvardagen, til dømes baking, hausting eller bruk av råvarer frå naturen.
-
Samtidig gi barna høve til å utforske mat frå andre kulturar, gjennom nye smakar, oppskrifter og råvarer – noko som styrkjer nysgjerrigheit og respekt for mangfald.
-
Bruke leik, samtalar og bøker for å skape forståing for kropp og helse.
-
Gi barna erfaringar med korleis maten verkar inn på kroppen: energi, styrke, kvile og trivsel.
Korleis skal vi jobbe?
-
Vi lagar mat saman med barna både inne på kjøkkenet og ute på bål eller grill.
-
Vi nyttar friske, enkle råvarer som barna kan sjå, ta på, lukte og smake på.
-
Vi kombinerer lokale tradisjonar med inspirasjon frå foreldre og andre kulturar, til dømes gjennom felles matdagar eller små prosjekter der barna får prøve nye rettar.
-
Vi legg til rette for gode hygienerutinar, som handvask, stell og ryddig bordkultur, som ein naturleg del av kvardagen.
-
Vi møter barna med varme, slik at dei opplever tryggleik og fellesskap i møtet med mat, helse og eigen kropp.
Foreldresamarbeid:
-
Vi deler erfaringar og inspirasjon frå barnehagen med foreldra, slik at barna kan oppleve samanheng mellom barnehage og heim.
-
Foreldre får informasjon om satsinga vår på matglede og helse, og vi inviterer til dialog om matvanar, kosthald og barn si oppleving av eigen kropp.
-
Vi ønskjer å ta med oss foreldre sitt mangfald inn i barnehagen, gjennom oppskrifter, råvarer og matkulturar frå heile verda. På den måten blir mat eit felles prosjekt som bind saman barn, foreldre og barnehage.
Sitat frå Rammeplanen:
«Barnehagen skal bidra til at barna blir kjende med mat og måltid som ein del av kultur og fellesskap, og leggje grunnlag for gode vanar, kosthald og helse.» (Rammeplanen for barnehagen 2017, s. 11)
Mål:
-
Barna skal få kjennskap til sunne råvarer og vegen frå råvare til måltid.
-
Dei skal bli kjende med eigne behov, og glade i eigen kropp.
-
Få kjennskap til menneskekroppen og utvikle gode vanar for hygiene, og eit variert kosthald.